Pohjois-Suomi
su 01.03.2015 4:52
OULU POHJOIS-SUOMI KOTIMAA TALOUS ULKOMAAT KULTTUURI VIIHDE

Pohjois-Suomi 14.6.2013 | Taina Virolainen

Jumputusautot haluttaisiin kuriin pohjoisessa

Oulussa jumputusta on totuttu kuulemaan Raksilan markettien läheisyydessä.
Jukka Leinonen

Kaleva.fi:n lukijat ovat ottaneet tiukasti kantaa autostereoiden äänenvoimakkuuteen. 

Torstaina kerrottiin, että Tornion tekninen lautakunta haluaa lain rajoittamaan autostereoiden äänenvoimakkuutta.

Lukijat valittavat, että jumputusautoja löytyy muualtakin kuin Torniosta.

Oulussa ajetaan usein kajarit kaakossa Raksilan markettien läheisyydessä. "Höyhtyän grillin parkkipaikalle ainakin osa sankareista ajaa renkaat ulvoen ja jumputtavat musiikkia niin, että helmapellit tippuu", lukija kommentoi.

Nimimerkki Muhos paukkuu ja soi kertoo, että Muhoksella autojen poppivehkeet ovat ilta- ja yöaikaan liian kovaäänisiä. Muhoksellakin pitäisi kirjoittajan mielestä rajoittaa autostereoiden äänenvoimakkuutta.

"Hard rock'n maailman pääkaupungissa Rovaniemellä stereotyyppisestä melusaasteesta on saatu nauttia useita vuosia", irvailee yksi lukijoista.

Kuulo kovilla

Lukijat ihmettelevät, eikö meluvammasta ja sen syntymiseen vaikuttavista tekijöistä ole käyty keskustelua peruskoulussa.

Lukija antaa varoittavan esimerkin: "Naapurin ammattikoululainen asensi bemariinsa melkoiset jytkytyslaitteet koulua aloittaessaan. Koulun jälkeen niiden käyttö loppui. Molemmat korvat olivat nuorukaisella alkaneet soida jatkuvasti, ja kuulo todettiin merkittävästi alentuneeksi."

Nimimerkki MITÄÄ? kertoo oman tarinansa: "Vuosituhannen vaihteessa olin itse saman ikäinen noiden junioreiden kanssa ja samat vinkeet. Ja nyt saa sitten kärsiä lopun ikääni 24/7 soivista ja vinkuvista korvista sekä alentuneesta kuulosta."

Viisikymppinenkin huudattaa

Toisaalta viisikymppinenkin lukija myöntää kuuntelevansa välillä autostereoita aika suurella volyymillä. "Älkää vain kieltäkö tätä pientä iloa, johon joskus työmatkalla tulee sorruttua."

Lisäksi nimimerkki Kesä muistuttaa, että vaikka jumputusta kesäyöstä kantautuukin, sen saattelemana uusi sukupolvi saa alkunsa. "Asiaan on hyvä suhtautua rakkaudella, sillä siitä tässä on pohjimmiltaan kyse."

 

,

Lisää aiheesta


20 / 181 kommenttia

joo
24.6.2014 02:51

Täytyy myöntää että tämä autohifi on hieman räjähtänyt käsiin, kaikilla on tehokkaat laitteet ja joillaki on sitte jo vielä kovemmat
Itse olen myös hurahtanut tähän autohifiin ja onhan se mukavaa puuhaa, täällä on ollut paljon kommentteja että ''ei kuulu muuta kuin pelkkä basso, tämä on totta monien kohdalla mutta kyllä se itse musiikkikin kuuluu siellä autossa
Ja noista kuulovaurioista että kyllä me hifikansa ollaan tietosia siitä mutta ei sitä tarvi jokapaikassa toistaa, omatpahan on korvamme. Miksi siis tuhoamme kuulomme? noh menkäähän youtubeen ja kattokaa pari videota missä on oikeasti isot subbarit sun muut ja jos siinä kuvataan ihmistä ni katsoppa hänen ilmettä, yleensä se on tälläinen :D

Lähinnä mua raivostuttaa nämä autot jotka vetää kakkos vaihteen loppuun siinä markettien suoralla(riippuen autosta ni +80kmh) tässä voi oikeasti kuolla joku.


Riitti
13.4.2014 20:03

Kielletään kaikki. Eihän tässä maassa olekaan ennestään sääntöjä ja lakeja. Euroopan suurin julkinen sektori ja arvaatte mistä se johtuu. Kyllä virkamies osaa rajoituksia ja valvontaa kehitellä oman tärkeytensä vuoksi.


vilu
10.4.2014 17:11

joka asiasta ihmiset jaksaa valittaa, miettikää miten huonossa jamassa asiat ulkomailla joissakin paikoissa on..


ihmetteliä
8.4.2014 17:46

Näin nuorena itse ihmettelen jälleen teitä "aikauisia" ettekös itsekkin ole joskus olleet nuoria ja kuunneleet musiikkia niin isolla että se kuuluu auton ulkopuolelle asti jokaista säveltään myöten .. Eikö tämä musiikin soittäminen "liian isolla " ole kuitenkin paljon pienempi pahe kuin se että osa nuorisosta\nuorista aikuisista hajottavat tuolla paikkoja ? Miettikää omaa nuoruuttanne ja ajatelkaa.


Miksei poliisi tee mitään
8.4.2014 16:02

Tämä asia on erittäin yksinkertainen ratkaista jos halutaan, samalla saadaan tratkaistua harrikan romujen äänet joka oli vähällä aiheuttaa katsastus pakon kaikille moottoripyörille.
Kaikki autot ja moottoripyörät on tyyppihyväksyttyjä vehkeitä jonka yhteydessä on mitattu niistä lähtevä ää
nen voimakkuuden desipelit että ne alittaa raja arvot.Tyyppi hyväksymis todistuksessa on myös maininta desipelimäärästä. (laki sanoo ettei auton rakennetta saa muuttaa tyyppikatsastus ehdoista poikkeavaksi)

Poliisin pitäs toimia lain mukaan ja ottaa kilvet pois ja antaa sakot niille joiden ajoneuvosta lähtee normaalia kovempi ääni oli ääni peräisin sitten stereoista tai pakoputi virityksestä.Näin nämä autot ja moottoripyörät pitäisi katsastaa uudelleen määräyksien mukaisiksi ja esittää katsastus miehelle vaatimuksen mukaisuus todistus (joka maksaa noin 100,- jos omistaja on hukannut sen auton alkuperäisistä papereista)jotta katsastusmies voi mitata ettei desipelit ylitä sallitua.

Tähän ei tarvita mitään laki muutoksia,riittää kun poliisi hoitaa työnsä oikein eikä katso sormien läpi tätä hommaa pitäs muistaa että kaupungissa saattaa asua ihmisiä muutaman metrin päässä kadusta ja yrittää nukkua tyyny kiinni seinässä,näin poliisi toimii mm. Saksassa siellä lähtee kilvet heti jos ääntä on liikaa.


torsti
7.4.2014 18:58

Voi pojat hard rokin ja metallin pääkaupunki Suomessa on OULU ja meteliä löytyy tästä pitäjästä. En ymmärrä miksi tässä haukutaan jos joku rskentaa hienon autona ja laittaa siihen tyylin mukaiset poppivehkeet. Kyllä jokainen on nuoruudessaan tehnyt asioita joita ei siihen aikaan ole hyväksytty ja tulee tekemään. Eikö kannattaissi olla ennemmin rohkaiseva ja antaa rakentaa jos on innostusta? Nuoruuden innostus yleensä kukkii todella mahtavia ihmisiä ja esim. Näissä "jumputus" autoissa kuka tietää miten ne pitää suunnitella, että edes saadaan sellaiset äänenvoimakkuudet kuulumaan?


Oivoi
7.4.2014 18:54

Vois nämä bassopoijjaat opetella pikkuhiljaa siirtymään sinne moottorin puolelle puuhastelemaan paljo järkevämpää sekin.Itsehän en kuuntele muuta kuin tuttua ja turvallista turbon vihellystä ja putkiston pauketta, omassa autossa ei ole edes minkaalaista äänentoistoa, sillä nyt mitään tee


bassboom
7.4.2014 17:52

Enemmän mun korvaan ottaa se että suurimmassa osassa autoista joka ainut paikka rämisee ja helisee mistä vaan resonanssin ottaa voi


Hä? Tä?
7.4.2014 15:45

Tuota jytkettä on kuunnellut jo niin moni sukupolvi, että se vaikuttaa geeniperimään. Nykynuoret eivät yksinkertaisesti kuule vähemmillä wateilla. Ovat näet puolikuuroja. Koskee lähinnä niitä, joiden suku on enemmän rokkiporukkaa.
Itsekin olen puolikuuro, mutta minä olenkin kuunnellut liikaa moottorisahaa.


soittelia
7.4.2014 15:27

Kylhä mä sano että tästä se meteli nousee jos tätä ruetaa rajottaa. Isommat soitto pelit autoon!


Eurodancemaniac
7.4.2014 13:54

Hommatkaa kuulosuojat jos popin soitto haittaa. Minä oikein nautin siitä kun naapureissa syttyy valot kun antaa tulla 140db voimakkuudella matalaa pörinää aamukolmelta. Itteäni se ei haittaa jos naapurin Masakin soittelee aamupuoleen yötä eurodancee, hyvä musiikkimaku tuntuu hänelläkin olevan. Aina ennemmin musan jytkettä kuin mopon räikkien vingutusta tahi Reijo Taipaletta!


Yhä-yö
7.4.2014 12:28

Monesti sitä on saanu kuunnella täällä Haukiputaan puolellakin yö aikana tuota jumputusta. Eikä se rajoitu kesään, mutta sitä kuulee usein talvellakin. Itse kun asuu tässä parkkialueen kuppeella, niin monesti sitä ikkunat helisee kun ne jumputtelijat tulevat - ja suoraan makuuhuoneen ikkunoiden vieressä! Puhumattakaan siitä että millaista meteliä ne pitävät kun musiikki pauhaa ja ajavat rallia tuossa parkkialueella, puolen yön jälkeen etenkin. Tympiää touhua tuommoinen :(


Simolainen
7.4.2014 10:51

Poliisia, jolle asian valvonta tietysti kuuluu, ei asia kiinnosta laisinkaan. Jostain syystä nimenomaan entisen Kemi-Tornion poliisilaitoksen alueella on lukuisia vastaavanlaisia valvontakieroutumia: ainoastaan jatkuva ylinopeuksien kyttääminen tuntuu olevan sallittua. Moneen muuhunkaan ongelmaan poliisi ei vaivaudu puuttumaan. Kummasti vaan Oulussa keskustan kiimankiertäminen loppui kuin aikoinaan asetettiin yöajokiellot kaduille. Miksi sama ei onnistuisi Torniossa?!


samppa87
7.4.2014 09:32

hankkikaa elämä valittajat ! ei ole minun yöunia pilannut jumputtajat , jatkakaa :)


Ford Escort 1,3L -82
7.4.2014 09:32

Sehän on ihan normaalia "teeret soitimella" meininkiä. Kenellä jumputtaa eniten, saa parhaimman naaraan. Tällaistahan se oli jo -90 luvullakin.


kylähullu
7.4.2014 09:15

Pitäisköhän oululaisten muuttaa johonkin kaupunkiin, että tottuisivat tavoille?


Kassan kilinää on ilo kuulla ilman kuulolaitetta.
7.4.2014 08:19

Kuulolaitekauppias se vain kiittelee:-) Kun saa kuulolaitteen myytyä niin onkin sitten paristojen vuoro ja niitä ostavat kuulolaitteen omistaja ja pitäjät lopun ikäänsä.Ps.Moni ammatti jääkin sitten saavuttamatta huonon kuulon takia kunhan ikää karttuu ja töitäkin pitäisi saada.


Tönderö
7.4.2014 07:43

Voidaan aloittaa vaikka siitä, että yleisillä jumputuspaikoilla järjestetään tapahtuma, jossa valaistaan nuorisoa jumputuksen vaaroista. Haittahan on nimenomaan suurin auton sisällä. Muuten meno kuuluu kyllä amiselämään kiinteänä osana, ja se tulisi suojella kulttuuri-ilmiönä. Mielestäni Suomessa tulisi olla amismuseo, johon jumputusta säilöttäisiin jälkipolville.


untsikabuntsika
6.4.2014 22:19

Mutta eikö se ole tärkeintä, että näillä nuorilla kuin vähän vanhemmillakin on joku paikka missä tehdä tätä eli jumputtaa musiikkia vähän kovemmalla ja ns. "rälläillä" entä kuin tekisivät sitä joka puolella? Kyllä minä ainakin sallin tämän että Marketeilla pyöritään ja kuunellaan musiikkia kovemmalla entä kuin ihan joka paikassa.

Terv. Marketeiden lähellä asuva :)


unski69
6.4.2014 19:33

te ette tiiä mistä mittää apinat


Kommentit