Oulu
ti 27.01.2015 10:17
OULU POHJOIS-SUOMI KOTIMAA TALOUS ULKOMAAT KULTTUURI VIIHDE

Oulu 31.12.2013 | Kaleva

Uutisvuosi 2013: Poikkeuksellisia rikoksia, liikennekaaos ja rakennuspölyä

Kolarisuma sotki Pohjantien liikenteen totaalisesti maaliskuussa.
Pekka Peura

Uutisvuosi piti oululaisesta vinkkelistä katsottuna sisällään romautettuja taloja, poikkeuksellia rikoksia ja tulvivia jokia.

Helmikuussa Oulussa tehtiin Suomen oloissa poikkeuksellinen rikos, kun Rajakylän henkirikos paljastui palkkasurmaksi. Poliisi selvitti asiaa pitkään ja perusteellisesti. Pala palalta tapahtumien kulku alkoi selvitä. Syksyllä palkkasurma nousi uudelleen otsikoihin, kun oikeudenkäynti alkoi Oulun käräjäoikeudessa.

Maaliskuulta moni muistaa Pohjantiellä huonossa kelissä sattuneen kolarisuman. Moottoritiellä vallitsi kaaosja etelään menevät kaistat jouduttiin sulkemaan neljäksi tunniksi. Sumassa sattui kymmeniä kolareita ja iäkäs nainen menehtyi kolarissa saamiinsa vammoihin. Myös kuljetusvaunussa ollut ravihevonen kuoli.

Tulvat kurittivat Pohjois-Pohjanmaata erittäin rankasti viime keväänä. Pahimmat tulvatuhot olivat Pyhäjoen ja Kiiminjoen varsilla, joissa jääpadot nostivat vettä, katkoivat teitä ja kastelivat rakennuksia.

Oulun keskusta on ollut muutosten kourissa koko vuoden. Kesällä kaupungissa leijaili purku- ja rakennuspöly, kun maan tasalle romautettiin niin Pajarinkulma kuin Liiton-talo. Pajarinkulman tilalle tulee kauppakeskus Valkea, jonka luonnokset ovat herättäneet porua. Rakennustöiden lisäksi kallioparkki Kivisydämen louhintatyöt ovat tärisyttäneet kaupunkia ja saaneet muun muassa kuohuviinipullot poksahtelemaan.

Elop ja Ballmer vierailivat Oulussa


Syksyn suurimpia uutisia oli Nokian matkapuhelinyksikön myynti Microsoftille. Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer ja Microsoftille siirtynyt Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop vierailivat Nokian yksikössä Oulun Peltolassa myyntiuutisen jälkeisenä päivänä. Kaksikko rauhoitteli työntekijöitä, mutta eittämättä kauppa oli Oulussa eräänlaisen aikakauden päätös.

Kemissä sattui syyskuussa erikoinen onnettomuus, kun sodanaikainen kranaatti surmasi sitä purkamassa olleen miehen. Koko asuinalue evakuoitiin. Tutkinnassa kävi ilmi, että autotallista löytyi kymmeniä kiloja räjähdeaineita kymmeniä eri kokoisia sirpalekranaatteja, joita oli keräilty Lapin metsistä.

Lokakuussa Oulua järkytti Myllytullin koulupuukotus. Koulun oppilas puukotti ruokalassa neljää henkilöä. He saivat vakavia vammoja. Tekijä otettiin kiinni tapahtumapaikalla ja vangittiin. Talvivaara ongelmineen on noussut otsikoihin tasaisesti koko vuoden ajan. Uutismylly kiihtyi loppuvuodesta, kun kaivosyhtiö keikkui konkurssin partaalla. Joulukuussa tuli kuitenkin tieto, että Talvivaaran kaivososakeyhtiö ja varsinaisesta kaivostoiminnasta vastaava Talvivaara Sotkamo ovat päässeet saneerausmenettelyyn.

Mikä uutinen jäi sinun mieleesi vuodelta 2013? Kerro oma valintasi kommentoimalla tätä juttua.

Katso poimintoja uutisvuoden kuvista.

Lisää aiheesta


8 / 8 kommenttia

Tä?
31.12.2013 23:05

Maaliskuussa liikennekaaos Pohjantiellä ,mutta muut moottoritiet tomivat vallanmainiosti Oulussa.


Markopoika
31.12.2013 21:26

Pohjois-Suomeen tuli oikea tuplajättipotti, ydinvoimala Pyhäjoelle ( +6 miljardia). Pyhäjärvi sen sijaan mokasi peruuttamattomasti Laguna -hankkeen ( - 800 miljoonaa euroa). Talvivaara pääsi yrityssaneeraukseen, pitkässä juoksussa hyvä juttu. Outokumpu tuottaa edelleen tappiota mutta eiköhän nouse plussalle parin vuoden kuluessa. Kaivosinvestointeja jarruteltiin pohjoisessa mutta onneksi saivat kaivokset pyörimään. Perusongelma eli alhainen jalostusarvo vaivaa edelleen koko pohjoista. Näillä näkymin hyvää kasvun vuotta 2014!


kassapoika
31.12.2013 17:48

kaimahan se siellä.


tuntematon
31.12.2013 17:45

Palkkamurha.


japetsu
(Rekisteröitynyt käyttäjä)
31.12.2013 17:33

Palkka murha oli kauhea teko. kallioparkki uudelleen kännistys valitus adresseista huolimatta.


Seuraava liikennekaaos
31.12.2013 17:02

Muistakaa sitten avata moottoritielle toinen kaista tarvittavaan suuntaan. Riittävästi vain liikenteenohjaajia sekaan ja vaikka 20 km/h nopeudeksi. Moottoritiessä on tarvittavia aukkoja vähintään muutaman kilometrin välein.


OuluX
31.12.2013 16:32

Itselle jäi ainakin mieleen kaupungintalon portaiden lämmitys, samaan aikaan kun työttömien jonot täyttää kaupungin. Harvoin yhtä typerää päätöstä olen ollut todistamassa.


Temmiveikko
31.12.2013 15:38

Minulle jäi mieleen uutinen Coloradosta. Se ei koskenut jääkiekkoa.


Kommentit