Koti
pe 25.07.2014 13:37
13222 OULU POHJOIS-SUOMI KOTIMAA TALOUS ULKOMAAT KULTTUURI VIIHDE

Koti 30.6.2012 | Neena Kuukasjärvi

Toimiva kesäkeittiö on suvisen arjen luksusta

Tangolaulajanakin mainetta niittänyt Tapio loihti hämärtyvään kesäiltaan herkkuja haudutetusta Inarin siiasta.
Neena Kuukasjärvi

Kesäkeittiö, pihakeittiö, grillikatos, kotakeittiö – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Miten vain, ulos siirretty kokkaus- ja ruokailutila on omiaan tekemään arkiruuanlaitostakin sopivasti erityistä, ja luo hienot puitteet myös kesäisille juhlille.
Olipa kesäkeittiön määrä olla vain sateelta suojaava laavutyyppinen katos grillin ja grillaajan yllä tai kokonainen huvimaja keittiöineen, ruokailutiloineen ja nukkumaparvineen, suunnitellessa on aina hyvä lähteä omista kokkaus- ja ajanviettotarpeista. Kesägrillailuun riittää osin avoin tai pergolamainen rakenne, kun taas umpinainen kesäkeittiö jatkaa grillikautta pitkälle syksyyn ja jopa vuoden ympäri.

Käyttötarpeen lisäksi kesäkeittiön suunnittelua ohjaa ympäristö; miten kesäkeittiö asettuu tontille, ja ilmansuuntiin nähden? Mistä löytyy lähin vesipiste, vai tarvitaanko sellainen suoraan kesäkeittiöön? Miten hoituu tiskihuolto ja likaveden poisto?
Tarvitaanko samaan tilaan myös ruokailutila? Jos kestittäviä vieraita on jatkuvasti paljon, kesäkeittiötä ei kannata mitoittaa pelkästään oman kolmihenkisen perheen tarpeisiin.

Kesäkeittiön ulkonäössä on hyvä huomioida yhteneväisyys päärakennuksen tai tontin muiden rakennusten suhteen. Sisutusta suunnitellessa ratkaistavaksi jää säilytystilojen tarve; tarvitaanko niitä vai tuodaanko tarvikkeet aina sisältä? Kesäiltoina kokkaillessa valaistuksen tarve ei välttämättä muistu mieleen, mutta onko tarvetta valaista tilaa syksyn hämärtyvinä iltoina? Tarvitaanko kesäkeittiöön sähköjä?

Kesäkeittiön tärkein hankinta ja sydän on tietysti tulisija. Myös sen valintaa ohjaavat omat kokkaustarpeet. Muuratun uunin voi räätälöidä mittojen mukaan ja vanha puuhella saattaa löytää uuden elämäntehtävän kesäkeittiöstä, mutta valmiinakin löytyy vaihtoehtoja.
”Grillejä ja kesäkeittiöitä löytyy sinkkuperheen tarpeisiin mitoitetusta grillistä aina ammattilaiskäyttöön soveltuviin kokonaisuuksiin. Myös grillin lämmönlähde kannattaa valita sijoituspaikan ja oman käyttötarpeen mukaan”, kertoo hankintapäällikkö Arto Teppo Äimäraution K-Raudasta.
 ”Lämmönlähteenä voi toimia kaasu, sähkö, hiili, briketti tai vaikkapa puu. Olipa polttoaine mikä hyvänsä, riittävästä ilmanvaihdosta on aina huolehdittava.” 
Kesäkeittiön rakentamista suunnittelevalle ammattilainen suosittelee lämpimästi valmiisiin ratkaisuihin tutustumista.
”Tarjolla on hyvä valikoima valmiita rakennuspaketteja, ja numeroiduista osista kesäkeittiön tai keittokodan kokoaminen onnistuu varmasti jokaiselta. Riippuen olosuhteista ja rakennuksen koosta, löytyy myös kevyemmällä perustuksella onnistuvia vaihtoehtoja.”

Kun kokkaillaan elävällä tulella, on paloturvallisuus ensiarvoisen tärkeä asia. Valmiissa kesäkeittiökokonaisuuksissa paloturvallisuus kuten materiaalien, tulisijan, hormien ja läpivientien yhteensopivuus on jo lähtökohtaisesti huomioitu. Olipa tulisija liikuteltava tai paikalleen asennettu grilli tai muurattu uuni, on lattiamateriaalin oltava palamatonta vähintään 40 cm mitalta sen ympäriltä. Eristämätön peltitorvi käy savupiipuksi vain välikatottomiin rakennuksiin.
”Riippuen kesäkeittiön koosta, perustamisesta sekä rakenteesta on omasta kunnasta hyvä tarkistaa, tarvitaanko rakennus- tai toimenpidelupaa. Jos kesäkeittiötä kaavaillaan lähelle tontin rajaa, on myös naapuria hyvä informoida rakennushankkeesta”, muistuttaa Arto Teppo.
Kokki Mikko Tapio käyttelee kesäkeittiötään niin työssään kuin vapaa-ajallakin. Siirrettävän kesäkeittiökokonaisuuden ääressä mahtuu kätevästi kokkaamaan isommallekin joukolle, eikä kaasutoiminen keittiö säikähdä huonoakaan säätä.
Kun puhutaan parhaista grillattavista, ammattilaisen ääni menee ehdottomasti kotimaiselle kalalle.
”Vaihtoehtoja on valtavasti, ja hyvällä kesäkeittiöllä onnistuu grillaamisen lisäksi keittäminen, hauduttaminen ja vaikka savustaminen. Kotimaisen kalan kanssa käyvät hienosti oman kasvimaan kasvikset ja muut sesongin vihannekset. ”
Tangolaulajanakin mainetta niittänyt Tapio loihti hämärtyvään kesäiltaan herkkuja haudutetusta Inarin siiasta. ”Suomen kesäsäässä kokkailu on aina vähän sellaista Kohtalon tangoa, joten kesäkeittiö on aivan ehdoton ratkaisu.”

1 / 1 kommentti

hauskaa kesää
3.7.2012 08:20

Hyvä mikko,sinussa on ainesta vaikka mihin!


Kommentit